« Le pays blanche » – Aluevaalit ja tapaus Front National Ranskan Mediassa

Kuva burkaan verhotuista naisista jonottamassa CAF in (Centre Allocation Francaise) http://www.metronews.fr/info/femmes-voilees-devant-la-caf-cette-photo-est-truquee/mnjg!V0iIQBcni9rBg/ edessä levisi Front Nationalen Eu-edustajan Mylene Trosczcynskin twitterissä. Ikävä kyllä kyseessä on kuvamanipulaatio ja kuva Lontoosta. Millaisista teemoista Front Nationaleen liittyen Ranskan media kirjoitti 17.9- 27.9? Ja miten puolue valmistautuu aluevaaleihin?

MARINELEPENLes Régionales, aluevaalit, käydään 16- 17.12 2015 Ranskassa. Jokainen  departmentti valitsee edustajansa. Huomioitavaa on, että nämä vaalit edeltävät vuoden 2017 presidentinvaaleja, joissa Front Nationalen Marine Le Peniä pidetään varteenotettavana vaihtoehtona toiselle kierrokselle. Vaaleissa erääksi ajankohtaiseksi teemaksi nousee maahanmuutto. Front Nationalen vaalislogan on ”Ambition régionale, passion nationale” eli ”Alueellinen kunnianhimo, kansallinen intohimo”.

Front National vetoaa ennen kaikkea siihen, ”että se on puhunut siirtolaisuuden vaaroista jo 43 vuotta” eli perustamisestaan vuodesta 1972 saakka. Seurasin runsaan viikon ajan sitä, miten Front Nationalesta kirjoitetaan Le Mondessa, Figarossa ja Libérationissa. Uutiskynnys ylittyi useasti ja hahmottui, että myös valtapuolueiden edustajat, kuten UMP-puolueen Nadine Morano, ovat omineet Front Nationalen puhetavan. Usea uutisaihe liittyi siirtolaisuuteen.

Lyhyen otannan tarkoituksena oli hahmottaa sitä, miten äärioikeiston ”arkkityyppinä” pidetty puolue käyttää mediaa ja miten se esitetään mediassa. Populismi ja media ovat riippuvaisia toisistaan. Esimerkiksi Jean-Marie Le Pen on todennut, että ”media loi Marinen”. Marine Le Pen oli politiikko, joka oli eniten television keskusteluohjelmissa vuonna 2014. Mediassa Marine Le Pen on tavallinen, « femme jonglant entre enfants et dossiers mais improvisant des apéros avec les copains », eli ”nainen, joka pallottelee lasten ja muistioiden välillä mutta improvisoi aperitiiveja ystävien kesken.”

Kohti valtavirtaa

Kaikissa lehdissä on erityinen osasto ”Front National”, jossa on uutisia puolueesta. Vasemmistolehti Libération niputtaa otsakkeen alle myös presidentti Nicolas Sarkozyn, joka puhuu ”tsunami migraire”, eli siirtolaisaallosta tai jopa tsunamista. Sarkozy puhuu toisista, heidän kulttuuristaan ”leur culture” ja ”leur tradition” ja siitä että se tulee pysäyttää. Tämä osoittaa selvästi sen, että entinen UMP- puolueen presidentti on ominut FN- puolueen retoriikan. Eli valtavirta on omaksunut Front Nationalen teemat. Toinen esimerkki on polemiikkia herättänyt UMP- puolueen EU-edustajan Nadine Moranon lausunto televisiossa keskusteluohjelmassa ”On a pas couche”.

Hän peräänkuulutti Charles de Gaullea siteeraten sitä, että ”Me olemme juutalaiskristillinen maa, valkoisia, jotka vastaanotamme ulkomaalaisia. Minulla ei ole halua, että Ranskasta tulee islamilainen. Se ei olisi enää Ranska.”

”On a besoin d’être dans cette cohésion nationale chez nous. Pour qu’il y ait une cohésion nationale, il faut garder un équilibre dans le pays, c’est-à-dire sa majorité culturelle. Nous sommes un pays judéo-chrétien, le général De Gaulle le disait, de race blanche qui accueille des personnes étrangères, a-t-elle déclaré. Je n’ai pas envie que la France devienne musulmane. Ce ne serait plus la France. »

Voldemortin kasvot

Eräässä uutiseksi nousseeksi jutussa Marine Le Pen esittää syytteen Harry Potterin tuottajalle Warner Brosille siitä, että hänen kasvojaan on käytetty mallina hirviön Voldemortin kasvoihin. Kuvassa ovat ovaalinmuotoiset Voldemortin kasvot ja Marine Le Penin kasvot. Kasvoista voi huomata samaa symmetriaa. Haastateltu analyytikko vertaa tapausta Venäjään, jossa Putin syytti sitä, että hänet oli otettu haltija Dobbyn esikuvaksi. Hän toteaa, ettei ”Marine Le Pen kristillisenä ehkä tunne Harry Potteria kovin hyvin”. Marine Le Pen ei ole profiloitunut kovin kristillisenä, mutta hän korostaa kristillisiä arvoja kun argumentoi maahanmuuttoa vastaan.

Keskiviikkona 23.9. 2015 Le Monde nostaa esiin FN-puolueen Euroedustajan Mylene Trosczcynskin twitter- kuvan, jossa on kuva naisista burkassa jonossa. Euroedustaja on kirjoittanut alle CAF (Centre Allocation Francaise), joka vastaa ranskalaisesta asumistuesta, sekä paikan Roisny-le-bois 2014. Todellisuudessa kuva on Lontoosta, mutta kuvassa olevaan rakennukseen on vaihdettu CAFin logo. Edustaja on saanut kertaalleen huomautuksen kuvan käytöstä vuonna 2014. Uutista on jaettu sosiaalisessa mediassa yli kahdeksantuhatta kertaa.

Al–Eid- juhla ja väärä päätös

Yksi uutisista edusti torstaina 24.9. vietettävää muslimien Al-Eid-Kebir- juhlaa. Erään Pariisin esikaupungin pormestari (FN) oli kieltänyt antamasta tiloja Al-Eidiä varten. Se oli saanut ojennuksen asiasta ja sen tuli antaa julkiset tilat muslimien käyttöön. Eräässä Libérationin uutiseksi käsitellyssä jutussa käsitellään sitä, miten Kansallisen rintaman Marion Marechal-Le Penin turvamiehiä vastaan on hyökätty.

Jotkut uutiset linkittyvät ajankohtaisiin tapahtumiin (Al-Eid-juhla), toiset taas puolueen syytöksiin (Marine Le Pen) ja viestintään sosiaalisessa mediassa, kuten twitter-suerantaan. Marine Le Penin sisarentytärtä Marion Marechal-Le Peniä kuvaillaan sanoilla ”la benjamine” (kuopus). Marine Le Penistä mainitaan usein hänen vaatetuksensa.

Lyhyt mediaseuranta osoittaa ensiksi sen, että populistisiin oikeistopuolueisiin ja siirtolaisuuteen liittyvä viestintä on hyvin samantyylistä maasta riippumatta. Toisaalla esitetään uhkaa, toisaalla taas saadaan totuus näyttämään halutulta esimerkiksi twitterissä. Puolueet myös osaavat ottaa haltuunsa mediatilan. Toinen tunnistettava ilmiö on se, että FN:n nousu ilmentää puhekulttuurin muutosta ja sitä, että populismi on lähestynyt valtavirtaa.

Tästä esimerkkinä on mm. Sarkozyn lähipiiriin kuuluvan Nadine Moranon lausunnot, jossa hän haluaa, että ”Ranska pysyy ranskalaisena”. Moranon voidaan ennakoida haluavan herättää huomiota ja toisaalta haluavan lunastaa lisää kannatusta.

Kirjoittaja VTM, FM Laura Parkkinen on jatko-opiskelija ja tutkija Jyväskylän yliopistossa. Pienenä Laura halusi karjakoksi, mutta nyt Laura tekee väitöskirjaa populismista kommunikaationa. Laura on erityisesti kiinnostunut poliittisesta retoriikasta, Ranskan nykypolitiikasta, Marine Le Penistä, nationalismista, ranskalaisesta politiikan tutkimuksesta, Chavezista ja äärioikeiston naisista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s