Joe the Plumber ja Rekasen Hannu Iivisniemestä – the universal metaphora of common man

Ylen Ykkösaamussa 10.10. 2015 Timo Soini lähetti terveisiä kaverilleen Rekasen Hannulle, putkimiehelle Myöhemmin Ilta-Sanomat löysi Hannu Rekasen, joka oli 60-vuotias, yksityisyrittäjä ja yksinhuoltaja Espoon Iivisniemestä. Lehtikuvasta katsoo hymytön mies, jonka silmälasit on nostettu nenälle. Rehellisen työtätekevän miehen perikuva, jonka leivästä verottaja vie osan.

Kielessään Soini käyttää paljon kielen lähentämisen ja kohdentamisen keinoja. Plokissa Mäntsälän Shellillä tavataan Viljasen Make, hyvä kaveri. Hesburgerin jonossa isketään tarinaa. Turun Eduskuntatutkimuksen keskukseen hän on lähettänyt arvostavia terveisiä, ”kyllä pätevä kaveri itsensä tuntee”. Putkimiehillä on ollut keskeinen rooli esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vuonna 2008. Miksi Rekasen Hannuun on erityisen hyvä vedota? Millainen merkitys Rekasen Hannulla on Soinin populismille? Onko hän ”common man”, jota populismi yleisesti edustaa?

Joe the Plumber

Joe&MacCainYhdysvaltojen presidentinvaaleissa republikaani John MacCain mainitsi hyvän ystävänsä ”old buddy” Joe the Plumberin, eli Samuel Joseph Wurzelbacherin. Todellisuudessa he eivät olleet ystäviä. MacCainille Joe the Plumber oli ”metafora tavallisesta miehestä”.

Joe the Plumber oli 34-vuotias putkimies tai putkimiehen apulainen Ohiosta. Hän ei itse asiassa ollut suorittanut putkimiehen tutkintoa, koska ei ollut läpäissyt sitä. http://thecaucus.blogs.nytimes.com/2008/10/16/joe-in-the-spotlight/?hp&_r=0 Hän oli läsnä televisiohaastatteluissa myös olematta läsnä. Obama mainitsi hänet 6 kertaa ja Mac Cain 16 kertaa. Joe the Plumber oli vastaisku  henkilölle, joka oli “the latte-sipping, New York Times-reading, Volvo-driving, no-gun-owning, effete, politically correct, arrogant liberal”.

Joe the Plumber oli pienyrittäjä, jonka kautta MacCain totesi “I feel you pain”. Hän oli myös yksinhuoltaja, jolla oli yksi poika. Hän totesi, ettei ”sosialismi toimi tai kommunismi toimi”. Omien sanojensa mukaan hän oli pienyrittäjä, joka ”ei ollut syntynyt hopealusikka suussa”. Joe the Plumber oli esimerkki verotuksesta. Myöhemmin hän pyrki konferenssiin republikaanien edustajana ja kirjoitti kirjan My American Dream.

Rekasen Hannu, veroukkeli ja valtion velka

Hannu Rekanen kertoi seisoneensa Nesteen valoissa ja laskeneensa valtion velkaa. (Miljöö on hyvä mainita).

– Siinä oltiin Suomenojan Nesteen valoissa ja odoteltiin, että valot vaihtuu vihreeksi. Kaveri löi velkalaskurin päälle. Oliko se nyt miljoona vai mitä, kun siihen tuli lisää sinä aikana. Kovaa tahtia velkaantuu Suomi, Rekanen kertoo.

Verotuksesta Hannu Rekanen käyttää personifikaatiota ja vetoaa veroukkeliin: ”Sitä yritettiin muutama vuosi sitten eikä siitä jäänyt sitäkään vähää kuin nyt. Veroukkeli pitää huolta, ettei sulle mitään ylimääräistä jää.” Elämäntaipaleesta hän totesi: Kyllä tässä on taaperettu ja taisteltu.

Hannu Rekanen ei ole poliittinen henkilö, mutta arvelee ”että 90% Iivisniemessä äänestää Soinin Timppaa.” Oikea luku oli vaaleissa 2015 14% . Soinimainen poljento sanaparressa sopii erityisen hyvin Rekasen suuhun ja myös Iltasanomiin.

Joe ja Rekasen Hannu – metafora tavallisesta miehestä?

Joe the Plumberista tuli kansallinen kuuluisuus. ”Olen kuin Britney Spears, jokainen haluaa kuulla päänsärystäni”, hän totesi. Entä onko yksityisyrittäjä Rekasen Hannu metafora tavallisesta suomalaisesta miehestä? Ainakin se kuvaa sen, että Soinin kosiskelemat lähikannattajat ovat pienyrittäjiä, miehiä, joista Soinin tavoin ”rosoakin löytyy”. Se myös osoittaa miten tehokasta on kielen kohdentaminen (Mäntsälän Shellillä tavattu Viljasen Make) ja miten Soini arvottaa (hyvä kaveri) ja läheistää. Verotuskeskustelu Rekasen Hannun kautta menee perille. Ennen kaikkea Rekasen Hannu lähentää Soinia amerikkalaiseen populismiin ja sen keinoihin.

Kirjoittaja VTM, FM Laura Parkkinen on jatko-opiskelija ja tutkija Jyväskylän yliopistossa. Pienenä Laura halusi karjakoksi, mutta nyt Laura tekee väitöskirjaa populismista kommunikaationa. Laura on erityisesti kiinnostunut poliittisesta retoriikasta, Ranskan nykypolitiikasta, Marine Le Penistä, nationalismista, ranskalaisesta politiikan tutkimuksesta, Chavezista ja äärioikeiston naisista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s