Pariisin iskut – mitä tapahtuu Euroopassa?

Marraskuussa 2014 satoi mustaa vettä. Tulin Pariisiin samaan aikaan kuin Beujolais Nouveau. Vuokraemäntä oli ladannut keittiönsä täyteen elämänkaarensa eri vaiheessa olevia elintarvikkeita ja laitoin nenän sormella kiinni kun ohitin keittiön.

Konferenssiin oli jokunen päivää aikaa ja päätin kävellä ulkona. Ummehtuneisiin sisätiloihin jääminen ei vaikuttanut hyvältä idealta. Kävelin Gare de Nordin ohi ja yhtäkkiä olin alueella, jota en niin tuntenut. Riisisäkkejä kantavia miehiä sandaaleissa, Tuhannen ja yhden yön sadun paljettisia iltapukuja kaikissa sateenkaaren väreissä. Poikkesin ostamaan mehua madagaskarilaiseen kauppaan, jonka edessä oli dvd-kasetteja, turkiksi dubattuja Sissi-elokuvia ja intialaista pornoa.

Metro Stalingrad. Ihmisiä nukkui teltoissa ja osa oli lastannut irtaimistonsa kadulle. Kaunis nainen hijabissa ojensi minulle lapun, jossa luki ”Solidarité pour les syriens”. Minulla oli mukana kannettava, koska tarkoitus oli viimeistellä huomista esitelmää. Palelsi ja menin kahvilaan, jonka ovella oli mies, jolla oli pistävä katse ja jaloissa sandaalit. ”Ei täällä, älkää avatko nettiä, Madame”. Siten hän jatkoi ”Tämä ei ole teille. Sellaisille, jotka lukevat marieclairea”. Se la France douce oli jäänyt Seinen vasemmalle rannalle.

Charlie Hebdo 

Tammikuussa 2015 raportoitiin terrori-iskuista Charlie Hebdon tiloissa. Les bobos bohémes, jotka nauroivat ironisesti kaikelle ja tärkeä arvo, sananvapaus oli uhattuna. Marraskuun 13 2015 ja perjantai oli mustaakin mustempi. Pariisissa pommi-iskut eivätkä itsemurhat hyppäämällä lähijunan raiteille ole tavattomia. Kun olin ensimmäistä kertaa Pariisissa Erasmuksena, mummini lähetti kortteja, jossa oli kissanpennun kuva ja teksti ”Muista olla varovainen”.

Läheisin kosketus terrorismiin oli se, kun Port Royalin asemalla oli kuollut marokkolainen, joka oli ”ami d´un ami” satunnaiselle opiskelijalle, joka istui pöytääni kun söin mautonta broileria Cite Universitairen ruokalassa. Tuolloin pommi-iskun takana vuonna 1996 oli Algerian vapautusrintama. Maraisissa on siellä täällä muistolaattoja. Israelin konfliktien aikana juutalaisiin ravintoloihin ja kauppoihin tehtiin iskuja.

Ca va La France? 

Mitä terroristi-iskut merkitsevät Euroopalle ja Ranskalle? Ensinnäkin usea poliitikko, erityisesti äärioikeistolainen, käyttää niitä omiin tarkoituksiinsa. Aluevaaleihin valmistautuva Marine Le Penin kommunikaatiotiimi suoltaa informaatiota nettiin. ”Katsokaa, me varoitimme! Sulkekaa rajat! ”Hän käyttää todistusaineistona Syyrian passia, joka löytyi läheltä iskupaikkaa.

Marine Le Pen on yhtä aikaa raivoissaan, toisaalta hän haluaa suojella kansalaisia. Marseljeesin sotaisia sanoja lauletaan militanttien keskuudessa ja ne ovat saaneet uuden merkityksen. ”Vihollinen on keskuudessamme/Epäpuhdas veri.” Presidentti Francois Hollande puhuu sodasta (la guerre) ja hänen retoriikkaansa on verrattu George W. Bushiin syyskuun 2001 iskujen jälkeen.

Se yhtenäisyys, josta puhuttiin Charlie Hebdon aikaan, sitä ei ole. Lehdet suoltavat spesiaalinumeroita, mutta silti islam ja ISIS sekoitetaan toisiinsa. Keskiviikkona uutisoitiin, että suur-Pariisin Zarasta oli heitetty ulos hijabiin sonnustautunut nuori nainen. Toulousessa oli hyökätty raskaana olevan musliminaisen päälle, joka oli hakenut lapsia koulusta.

On taas marraskuu ja sataa mustaa vettä. Facebookissa ystäväni jakaa viestiä. ”Beujolais va arriver! On va pour la terasse! Allez!” Marraskuun 2015 hastag on #jesuisenterasse – tarkoittaa sitä, että elämä jatkuu ja pelolle ei saa antaa valtaa.

Kirjoittaja VTM, FM Laura Parkkinen on jatko-opiskelija ja tutkija Jyväskylän yliopistossa. Pienenä Laura halusi karjakoksi, mutta nyt Laura tekee väitöskirjaa populismista kommunikaationa. Laura on erityisesti kiinnostunut poliittisesta retoriikasta, Ranskan nykypolitiikasta, Marine Le Penistä, nationalismista, ranskalaisesta politiikan tutkimuksesta, Chavezista ja äärioikeiston naisista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s