Burka ja kansallinen identiteetti

Niqab_nikab..jpgMetro Anvers, Pariisi tammikuussa 2016. Kolme burkaan pukeutunutta naista kiiruhtaa Pohjois-Pariisiin menevään bussiin.

Keskustelu burkasta on kiihtynyt  nationalismin nousun myötä koko Euroopassa. Vaikka Ranska kielsi lailla burkan (mm. turvallisuuteen nojaten sakkorangaistus) näkee esimerkiksi Pariisin tietyillä alueilla burkaan pukeutuneita naisia. Osa burkan käyttäjistä on käännynnäisiä, jotka puolustelevat valintaansa.

Ranskassa parlamentti kielsi burkan lailla, joka astui voimaan 2011. Samoin teki Belgia. Ranskassa keskustelu burkasta oli hienosyinen ja arka, sillä se käsittelee yhä eurooppalaisia arvoja, islamin stigmatisointia, tasavaltalaisia periaatteita ja ranskalaista identiteettiä. Se on haasteellinen myös siksi, että islam kunnioittaa perinteisesti yksilön valintoja auktoriteettien sijaan.

Ranskassa vuonna 2004 voimaan tullut laki uskonnollisten symbolien, kuten huivin ja juutalaisen kipan kieltämisestä julkisilla paikoilla, kouluissa ja pankeissa on mielletty vuonna 1905 säädetyn laïcité-periaatteen mukaiseksi. Sen mukaan valtio ja uskonto on eroteltu toisistaan lailla, eikä valtio tunnusta mitään uskontoa Keskustelu uskonnollista tunnuksista ei lopu koskaan, aina tulee uusia variaatioita. Lehdet ilakoivat, että seuraavaksi keskustellaan muslimien parroista.

Niqab on traditio, ei osa islamia

Ranskalaisen islamin asiantuntijan Olivier Royn mukaan burka on parikymmentä vuotta vanha ilmiö, jonka juuret ovat salafismissa, Persianlahden maissa ja Pakistanissa. Koraanissa burkaa ei mainita, eikä muidenkaan huntujen käytöstä anneta yksiselitteisiä ohjeita, vaikka huntu mainitaan muutamassa suurassa. Aavikolla naiset ovat verhonneet itsensä vuosisatoja, ja esimerkiksi Pohjois-Afrikan juutalaisnaiset ovat pukeutuneet huntuun.

Burkasta käytetään ranskaksi nimeä voile intégral eli kokohuntu. Burkaa käyttäva nainen on verhottu päästä varpaisiin. Silmiä peittää verkkokangas ja käsiä hansikkaat. Burkaa yleisempi niqab on huntu, joka jättää silmien ympäristön avoimeksi.

Keitä ovat hunnutetut naiset? 

Ranskassa lasketaan olevan noin 2000 naista, jotka pukeutuvat burkaan. Nämä naiset ovat sosiologi Farhad Khosrokhavarin mukaan useimmiten alkuperältään ranskalaisia nuoria naisia, jotka ovat kääntyneet islamiin. Haastatteluissa naiset korostavat omaa valintaansa. Burka on tietoinen valinta, joka tuo kantajansa lähemmäksi Allahia, kertoo eräs katolisesta muslimiksi kääntynyt nainen Le Monden haastattelussa. Nainen vaalennuttaa hiuksensa säännöllisesti ja lukee Koraanin ohella naistenlehtiä.

Marraskuun terrorismi-iskut 2015  ovat lisänneet uskonnollisia symboleita kantaviin kohdistuvia viharikoksia esimerkiksi juuri Ranskassa. Muslimien huivia kantavia on käännytetty pois esimerkiksi vaateliikeketjuista. Jotkut islamilaisten järjestöjen edustajat penäävät parempaa tiedotusta – niqab ja burka sekoitetaan usein.

Lähteet:

The places in the world that have a burqa ban

 

 

Kirjoittaja VTM, FM Laura Parkkinen on jatko-opiskelija ja tutkija Jyväskylän yliopistossa. Pienenä Laura halusi karjakoksi, mutta nyt Laura tekee väitöskirjaa populismista kommunikaationa. Laura on erityisesti kiinnostunut poliittisesta retoriikasta, Ranskan nykypolitiikasta, Marine Le Penistä, nationalismista, ranskalaisesta politiikan tutkimuksesta, Chavezista ja äärioikeiston naisista

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s