”Henki vaunuissa” – Jussi Halla-ahon ja päätoimittaja Pietilän populistisia ulostuloja

seonloppuny

Populismi liikkeenä ja retoriikkana-hankkeen tutkija Irma Hirsjärvi

Vuodesta 2006 lähtien on eri foorumeilla voinut seurata väitettä, jonka mukaan maahanmuuttajaperhe oli vaatinut ja saanut sosiaalitoimelta uudet ja kalleinta mallia olevat lastenrattaat.  Vuonna 2006 väitteen esitti julkisuudessa ensin Jussi Halla-aho Vieraskirjassaan, sitten Ilta-Sanomien silloinen vastaava päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä kolumnissaan, ja uudelleen Jussi Halla-aho Scripta-blogissa. Juttu kiersi siitä eteenpäin aina vuoteen 2014, kunnes sosiaalijohtaja ja ammattilaiset tutkivat ja tyrmäsivät myytin laajasti valtakunnantason mediassa.

Jussi Halla-aho kirjoitti asiasta 26..2006 Vieraskirjan kommentissaan:

”–Jotain samankaltaista ajattelin kuultuani aikoja sitten, että sosiaalitoimi kustantaa somalivanhemmille uudet lastenvaunut jokaista syntyvää lasta kohti, koska vaunuvaiheessa olevan lapsen “henki” jää asumaan hänen vaunuihinsa.
Mistä tällainen uskomus ja perinne voi olla peräisin? Onko Somaliassa asuvilla somaleilla varaa ostaa joka vuosi uudet vaunut? Myydäänkö siellä vaunuja ollenkaan? Somalithan ovat sepittäneet tuon perinteen täällä ollessaan, koska he ovat huomanneet, että mitään niin hölmöä he eivät voi keksiä, etteivätkö täkäläiset tädit sitä uskoisi.–”
Halla-ahon kuvaama ‘tabu’ on jännittävä, mieleen jäävä retorinen elementti. Se herättää mielenkiinnon yliluonnollisen koukun kautta. Lisäksi vaunuihin jäävä ”henki” edustaa eksoottista ”muiden” taikauskoa. Kommentti sisältää myös tyypillisen vastakkainasettelun ”meidän sivistyneiden” ja ”muiden” kanssa: tuntevatko somalit edes lastenrattaita? Somalit ovat olleet Halla-ahon kirjoitusten vakituinen ”toinen” joilta ei kuitenkaan ole tällaista ”vaunuun jäävä lapsen henki” -kansanperinnettä ole löytynyt.

Lastenrattaat löytyvät jälleen syksyllä, nyt valtamediasta.  Silloinen päätoimittaja, Antti-Pekka Pietilä kertoo faktana Iltasanomien kolumnissaan 2.9.2006, kuinka huonosta palvelusta valittanut maahanmuuttajaperhe palautti heille tarjotut lastenrattaat liian halpoina, isä heitti annetut huonekalut pihalle huonoina, äiti vaati ja sai kupongin luksusvaateliikkeeseen ja lapsetkin olivat likaisia, aliravittuja eivätkä käyneet koulua. Lukija voi sielunsa silmin nähdä moisen kurjuuden ja epäjärjestyksen, sivistyksen puutteen ja tietämättömyyden.  Reippain retorisin siveltimenvedoin tuotettu kuvaus muistuttaa Turmiolan Tommin perheestä kertovia kuvia.

Ei voi päätellä, onko Pietilä lukenut Halla-ahon blogia. Mutta se on selvää, että tässä vaiheessa Pietilän sangen poleeminen kolumni muuttuu Jussi Halla-ahon lähteeksi valtamediassa: ”Muutama päivä sitten Ilta-Sanomat kertoi jossakin suomalaisessa pikkukaupungissa asuvasta somaliperheestä, joka ei huolinut veronmaksajain heille kustantamia lastenvaunuja, koska ne olivat käytetyt. Perheen isä oli heittänyt perheelle myönnetystä – maksuttomasta – asunnosta huonekalut mäkeen, koska nekään eivät olleet uusia. Perheen äiti sai sosiaalitoimelta maksusitoumuksen kalliiseen merkkivaateliikkeeseen, koska “perheen sosiaalinen asema yhteisössä” edellytti asianmukaista pukeutumista. ” (Scripta 7.9.2006)

Tarinaa lastenrattaista levitettiin eri forumeilla vierailevien ”anonyymien” aloituksina. Mediakohu syntyi, kun vuonna 2014 Kokoomuksen kansanedustaja Pian Kauma esitti lehtihaastattelussa väitteen totena. Syntyneen metelin myötä sosiaalivirasto teetti maanlaajuisen selvityksen asiasta- Laajasti uutisoitiin tulokset kansalaisten yhtenäisin perustein myönnettävästä sosiaalituesta, ja siitä faktasta että maahanmuuttajat jäävät heikommalle tuelle. Huhu lastenrattaista oli kumottu.

Pietilän populismilla on kuitenkin jatkoa. Pietilä sai 27.1.2016 Julkisen sanan neuvoston huomautuksen Helsingin sanomien päätoimittaja-kolumnistaan. Tehty kantelu kohdistui 10.6.2015 Helsingin Uutisissa julkaistuun päätoimittajan kolumniin ”Elämme kiristäjien armoilla”. Pietilän kolumnissa käsitteli verotuksen progressiivisuutta, ja siinä hän väitti parhaiten ansaitsevan 10 % maksavan 70 % veroista. Kantelijan mukaan Pietilä teki virheen sanoessaan että ”parempituloisten verojen kiristämistä haluavien populistien puheet perustuvat tietämättömyyteen”. Pietilä ei ollut suostunut korjaamaan väitettään julkisesti, vaikka virhe ja sen lähde osoitettiin. Julkisen sanan neuvoston päätös mm. että ”kolumnisti esittää poikkeuksellisen radikaalin väitteen, mutta ei kerro millään tavalla lukijoilleen sen lähdettä eikä myöskään perustele sitä.”  (Langettava 5884/SL/15). Populismista syyttänyt sai siis moitteet populismista.

Jussi Halla-ahon Vieraskirjan ja Scriptan kaltaisissa julkaisuissa populistinen retoriikka on jopa oletusarvo. Voisiko kuitenkin esimerkiksi Helsingin Sanomilta tai Keskisuomalaisen kaupunkilehtikonserniin kuuluvalta Tamperelaiselta odottaa kykyä havaita ja purkaa populistista agendaa sen omien kirjoittajien ulostuloissa. Antti-Pekka Pietilälle puhetapa näyttää olevan tapa. Kaupunkilehti Tamperelaisessa 2.2.2016 hän toteaa mm. seuraavaa: ”Suomi kohtelee tolkullista väkeään tavalla, jonka useat kansanedustajat leimaavat pakolaisten osalta ihmisoikeuksien rikkomiseksi. Turvapaikanhakijoille pitäisi jakaa sosiaaliturvaa avokätisemmin kuin kantaväestölle?”

Pietilä siis esittää kolumnissaan perustelematta ja vailla esimerkkejä väitteen, jonka mukaan a) jotkut kansanedustajat pitävät rikoksena b) jotakin kantaväestöön suuntautuvaa kohtelua ja että c) jonkun mielestä olisi oikein jakaa sosiaaliturvaa avokätisemmin turvapaikanhakijoille kuin kantaväestölle.

Populistista vastakkainasettelun luomista?  Näin voinee sanoa.

KIrma Hirsjärvi on kirjallisuuden maisteri ja nykykulttuurin tutkimuksen tohtori. Hänen tieteiskirjallisuuden faniutta koskeva väitöskirjansa käsitteli teksteihin kiinnittymisiä ja
merkityksenmuodostumista, verkostoitumista ja organisoitumisen prosesseja sekä professionaalistumista fandomissa. Hän on työskennellyt mm. Suomen Akatemian projektissa Youth Media participation, opettanut luovaa kirjoittamista ja on yksi Suomen tieteis- ja fantasiatutkimuksen seuran perustajista.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s