Pesuainemainos vai oppikirjan esimerkki poliittisesta kommunikaatiosta? Marine Le Penin uuden blogin avaus

Louis-&-Chanel-taking-a-nap

Kuvaaja: Stephen Brunet Macphreak. Kuvan kissat eivät liity Le Penin blogiin.

Miksi Marine Le Penin vaalimainos muistuttaa pesuainemainosta, kysellään Ranskassa. Vaalea nainen hymyilee onnellisena meren rannalla hiukset hulmuten vitivalkeassa paidassa ja käpertyy sohvalle television eteen lautasen kera. Ruoho taustalla on vihreää ja meri kovin sininen. Tunnelma uusissa kuvissa on analyytikkojen englantilaisia lainasanoja tapaillen ”cosy”, ”cute” ja myös ” très kitsch”. ”Une femme comme tout le monde”. ”Nainen, äiti, ystävä”.

Kuvilla rakennettu illuusio dediabolisationista

Ranskassa julkaistiin viime viikolla Marine Le Penin uusi blogi ”Carnets d´esperances”. Se avaa samalla samalla Marine Le Penin vuoden 2017 presidentinvaalikampanjan. Blogin on tehtävä olla ”rauhaisa keidas” kaiken mediahälyn keskellä.  Jotenkin aidompi, seesteisempi. Siinä näyttäytyy astetta intiimimpi ”Marine”, jonka elämä valuu heleinä kuvina eteen. Illallisia ystävien kanssa, koti-iltoja, kissan rapsuttelua ja parvekekukkien hoitoa kainosti hymyillen. Nojailua baaripöytään espresson kera  rennossa kulmabaarissa, merta ja myös  kansainvälisiä kokouksia. Kuvilla luodaan rauhoittava tunnelma ja halutaan esittää Marine (tuttavallisesti etunimellä) humaanina ja pehmeänä, astetta intiimimpänä.

« Je suis une femme libre, une mère, une Française et j’ai choisi de m’engager pour mon pays. »

Näin Marine Le Pen esittelee itsensä kuvatekstissä. « Olen vapaa nainen, äiti, ranskalainen ja olen valinnut toimia maani eteen. » Kyseessä on siis tehtävä, jossa ajatellaan altruisesti  m´engager pour mon pays. Ranskalaisten poliitikkojen blogeja tutkineen Lotta Lehden mukaan ranskalaisien blogien tyyli on yhdistelmä lehdistötiedotteita ja pamfletteja. Ne ovat tärkeä väline poliitikon profiloitumisessa. Intiimisyys on lähinnä näennäistä, vaikka blogissa pyritään luomaan suora yhteys (esimerkiksi kysymysten avulla), lukijoiden harvoihin kommentteihin ei aina vastata.

Kissani ja minä

Kyselyjen mukaan 46% ranskalaisilla on negatiivinen kuva Marine Le Penistä. Blogilla halutaan pehmentää tätä imagoa. Vaikka Marine Le Penin diskurssi on usein aggressiivinen, esitetään tässä ennen kaikkea pehmeä puoli. Marine Le Pen puhuttelee teksteissä lukijaa ja kääntää kuvissa katseen pois kamerasta. Hänellä on valkoinen paita ja lukulasit.

Monessa kuvassa on kissa, yhdessä kaksi hevosta. Stanfordin yliopiston  Ranskan kielen ja kirjallisuuden professori Cecile Alduy, joka on kirjoittanut Marine Le Penin retoriikasta, analysoi erityisesti kissojen merkitystä. Hänestä ”kissani ja minä”- kuvat ovat erityisen tärkeitä kun luodaan intimiteettiä ja läheisyyttä äänestäjien ja Marine Le Penin välillä.

Onko kuvissa onnistuttu? On ja ei. Stanfordin yliopistossa opettavan Cecile Alduyn mukaan ne ovat kuin oppikirjaesimerkki poliittisen kommunikaation oppikirjoista. Cecile Alduy luonnehtii Marine Le Penin retoriikkaa ”copy and paste” – retoriikaksi. Tällä hän tarkoittaa sitä, että se osittain on identtistä isä Le Penin kanssa. Kielentutkijat odottavat ennen kaikkea Marine Le Penin vappupuheita, joissa yhdistyvät kansalliset myytit ja ”taistelu eliittejä vastaan.” Tässä kampanjassa kuvalla on aiempaa suurempi osuus.

Alduyn mukaan Marine Le Pen on tehnyt kommunikaatiossaan niin paljon virheitä, että yksin kissat eivät dediabolisationiksi tai normalisoinniksi.

Huomattavaa on kuitenkin blogin ethos, tavallisuuden ja arkisuuden korostaminen. Kun journalistit nimesivät blogin ”pesuainemainokseksi” sisälsi purevaksi tarkoitettu ilmaus hyväksynnän onnistumisesta. Syntyi mielikuva Omolla tai Arielilla vaatteensa pesevästä perheenäidistä, joka on kuin yksi meistä.

Lähteet:

Alduy, Cecile: Marine Le Pen prise aux mots. Décryptage du nouveau discours frontiste. Seuil. 2015.

Lehti, Lotta:

http://ojs.tsv.fi/index.php/virittaja/article/viewFile/9479/1048

https://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/vaitostiedotteet/Sivut/blogityylien-kirjo-viestii-poliitikoista-nappaimiston-takana.asp

Kuva: By Stephan Brunet Macphreak – http://macphreak.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4124375

Kirjoittaja VTM, FM Laura Parkkinen on jatko-opiskelija ja tutkija Jyväskylän yliopistossa. Pienenä Laura halusi karjakoksi, mutta nyt Laura tekee väitöskirjaa populismista kommunikaationa. Laura on erityisesti kiinnostunut poliittisesta retoriikasta, Ranskan nykypolitiikasta, Marine Le Penistä, nationalismista, ranskalaisesta politiikan tutkimuksesta, Chavezista ja äärioikeiston naisista

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s