Saksan AfD ja Frauke Petryn retorinen voitto

2015-07-04_AfD_Bundesparteitag_Essen_by_Olaf_Kosinsky-104

Frauke Petry

 

”Pinoccio-presse”. Sana on naurattanut ja herättänyt kohua Saksassa. Pinokkio oli sadun puunukke, jonka nenä alkoi kasvaa yhtä äkkiä. Tätä sanaa on käyttänyt äärioikeistolaisen AfD- puolueen kärkihahmo Frauke Petry lehdistöstä, joka suoltaa hänen mukaansa valheita. Nämä valheet koskevat ennen kaikkea maahanmuuttoa ja siirtolaisuutta.

Saksan AfD (Alternative für Deutschland) on saksalainen äärioikeistopuolue, joka sai aluevaaleissa äänivyöryn.  Se on perustettu vuonna 2013, se kritisoi euroa ja vastustaa maahanmuuttoa. Puolue ei tee yhteistyötä Pegidan kanssa. Ranskassa Front National toivotti ”veljespuolueensa” tervetulleeksi ja onnitteli sitä vaalien jälkeen. Saksassa äärioikeistopuolue nousee muuta Eurooppaa myöhemmin, koska sillä on erilainen menneisyys natsismin takia.

Huomiota on herättänyt ennen kaikkea sen keulahmo Frauke Petry, hänen esiintymisensä ja retoriikkansa. Petry on vuonna 1975 syntynyt kemian tohtori ja yrittäjä, jolla on neljä lasta. Televisio-ohjelmassa ”Hart aber fair” (Kovaa mutta reilua) Petry vei koko tilan, muiden nyökytellessä vieressä.

Millaisia ovat Petryn käyttävät retoriset keinot?

  1. Sanat. Pinoccio-presse. Aluksi AfD  puhui ”Lügen-pressestä” eli valehtelijalehdistöstä. Lopulta Petryn toteaa ystävällisesti :”Myös journalistit ovat ihmisiä”. Näin retoriikka palautui hyväksyttäviksi. Petry on lahjakas taiteilemaan ilmauksia hyväksytyn ja ei hyväksytyn alueella.  Hän käyttää usein ilmaisua ”Das ist zum Spass” Loppupeleissä asia on vitsi ja huumoria. Tehokeinona on siis huumori, joka näyttäytyy vastapuolen kustannuksella. Sanat ovat kuvailevia uudissanoja.
  2. Tila ja puhe. Reden.reden. reden. Petry saattoi televisiossa puhua keskeyttämättä ja käyttää runsaasti puhetilaa. Näin hän teki ohjelmassa ”Hart aber Fair.”
  3. Teema ei ole teema. Petry on taitava pyörtämään puheensa ja sanansa. ”Tästä ei ole kyse”. Kun toimittaja kysyy asylista (turvapaikka) – hän toteaa, että ”Asyl ist kein thema”. Asioiden pyörtäminen.
  4. ”Die andere auch”. Petry syyttää muita puolueita. ”Ei me, mutta muut”. Hän toteaa että AfD on saanut useita vihameilejä, kuten muut puolueet.
  5. Wir. Me. Me AfD:ssa. Me AfD:ssa olemme tätä mieltä.
  6. Kova retoriikka. Naisen suuhun voi laittaa kovempia asioita kuin miehen. Esimerkiksi Marine Le Pen ”haluaa suojella maataan”.  Petry on todennut, että maahanmuuttajat eivät ole tervetulleita Saksan maaperälle. Puolue saa kannatusta mm. CDU:n kannattajilta, joille Angela Merkel on liian liberaali.

Frauke Petry on oppikirjan esimerkki siitä, miten populisti käyttää retoriikkaa ja mediaa hyväkseen. Die Zeitin haastattelussa ja henkilökuvassa Petryä kuvaillaan termeillä ”eine moderne Frau”, neljän lapsen äiti, jolle ei ole ongelma näyttäytyä ilman meikkiä. Hän kasvoi Itä-Saksassa, mutta kävi koulunsa lännessä.  Marine Le Peniä kuvaillaan myös moderniksi naiseksi ”une femme dans son temps”. Hän ei ole kuitenkaan haastattelun mukaan Petryn esikuva. Vaan, niin Petry ei muista esikuvansa nimeä. Hän on kuitenkin nainen.

Torstaina alkavassa konferenssissa “Populismi liikkeenä ja retoriikkana” keskustellaan niin sukupuolesta populismissa, kuin eurooppalaisista populistipuolueista kuten AfD:sta. Perjantaina 11.30 pidettävä spotlight “Is Populism Gendered?” on kaikille avoin.

Lisää tietoa löytyy osoitteesta: https://www.jyu.fi/en/congress/populistrhetoric2016

Lähteet:

Lakoff, George: Don’t Think of an Elephant: Know Your Values and Frame the Debate. Chelsea Green Publishing.

Palonen, Kari:  Eine Lobrede für Politiker. http://www.zeit.de/2015/18/frauke-petry-afd

Kirjoittaja VTM, FM Laura Parkkinen on jatko-opiskelija ja tutkija Jyväskylän yliopistossa. Pienenä Laura halusi karjakoksi, mutta nyt Laura tekee väitöskirjaa populismista kommunikaationa. Laura on erityisesti kiinnostunut poliittisesta retoriikasta, Ranskan nykypolitiikasta, Marine Le Penistä, nationalismista, ranskalaisesta politiikan tutkimuksesta, Chavezista ja äärioikeiston naisista

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s